Jeugdhonk

Over ons

Jeugdhonk Goudriaan is een verzamelplaats voor de jeugd van Goudriaan. Iedere vrijdagavond is Het Jeugdhonk geopend en wordt wekelijks door jongeren in de leeftijd van 12 tot 21 bezocht. Dit zijn voor 80% Goudriaanse jongeren en enkele introducés die wel altijd met een Goudrianer mee moeten komen.

Het Jeugdhonk wordt door de jongeren zelf onderhouden, maar voor toezicht is er een groep van vrijwilligers die om beurten een avond meedraaien als toezichthouder.

Openingstijden:

elke vrijdagavond van 20:00 uur tot 0:30 uur.

Geschiedenis

In het voorjaar van het jaar 2000 is aan de jeugd van Goudriaan gevraagd of ze nog wensen hadden inzake “jeugdbeleid” van de gemeente Graafstroom. Nou, wensen hadden we wel. We wilden graag een eigen plek voor een praatje, een drankje en muziek, en omdat het gebouw van de oude kleuterschool al jaren leeg stond, vonden we dit een zeer geschikte locatie voor ons eigen Jeugdhonk. De gemeente Graafstroom keurde dit goed, op voorwaarde dat er wel toezicht zou komen door ouders en vrijwilligers op de openingsavonden, en dat we niet commercieel mochten zijn. Dus we mogen geen winst maken. Dit vonden wij wel oké.

Wij kregen uit de pot jeugdbeleid € 680,67 (nlg. 1500,00), de sleutel van het gebouw, en heel veel achterstallig onderhoud. Met z’n allen zijn we aan de slag gegaan. Iedereen die thuis verf over had bracht dit mee, ook oude bankstellen, tafels, stoelen enz. werden van thuis meegebracht. Bij IKEA werden glazen en keukenspullen gekocht. Er werd een stofzuiger meegebracht, oude koelkasten, frietpannen enz. En er werd voor € 453,78 (nlg. 1000,00) een tweedehands poolbiljart gekocht bij een bedrijf in Buren. Deze is met een tractor met kiepwagen opgehaald door ons in Buren. Heen en terug deden we er 6 uur over om het ding via binnenwegen op te halen.

En toen was ons geld op, maar we hadden een pracht van een Jeugdhonk. Alleen hadden we geen geld meer voor de aanschaf van een voorraad cola, bier enz., en voor hapjes en drankjes voor de opening van ons honk op 30 juni 2000. Gelukkig was een van de ouders bereid om ons een renteloze lening te geven van € 226,89 (nlg. 500,00). Dit hebben we in twee jaar afbetaald.

De Gemeente Graafstroom betaalt via ‘de pot jeugdbeleid’ ons water, elektriciteit, verwarming, lasten enz. Het onderhoud doen we zelf.

Het Jeugdhonk is iedere vrijdagavond geopend, van 20.00 uur tot 00.30 uur. Er is iedere openingsavond toezicht door vier vrijwilligers (twee vrijwilligers voor de vroege bardienst en twee vrijwilligers voor de late bardienst), die ook de snacks voor ons bakken. Ook hebben we elk jaar een barbecue en een “Oud- en Nieuw Feest” voor het hele dorp.

In 2004 hebben we van de Gemeente Graafstroom € 300,00 gehad om eindelijk een eigen geluidsinstallatie te kopen. Deze hebben we via marktplaats.nl tweedehands gekocht. Maar onze grootste wens was om ooit een bar te maken in ons Jeugdhonk met warm water om de glazen te wassen (water werd gekookt) en om lekker aan te zitten en te kletsen.

Uit een gesprek met dhr. Barend den Ouden, lid van de bestuursraad, vernamen wij dat er binnen de Rabobank Giessenlanden de mogelijkheid bestond om een aanvraag in te dienen voor bijdrage in de kosten van een lokaal project. Deze bijdrage zou verkregen kunnen worden vanuit een budget dat gevoed wordt vanuit het coöperatieve resultaat. Op basis van dit idee, hebben wij onze (door jeugd en vrijwilligers zelf gemotiveerde) aanvraag voor een eenmalige bijdrage in de kosten voor een verbouwing van ons Jeugdhonk ingestuurd. De Rabobank Giessenlanden heeft onze aanvraag bekeken, en besloten om Het Jeugdhonk een bijdrage te leveren van € 1850,00. Dit geld hebben wij in 2004 gebruikt om Het Jeugdhonk eens grondig te gaan verbouwen en om onze grootste wens – een bar – te realiseren. Er zijn ouders en vrijwilligers bereid geweest om te komen timmeren, leidingen aan te leggen, schilderen enz. En de bar is er !!!

In 2009 heeft het Jeugdhonk – na een bestuurswissel – een doorstart gemaakt. De klankbordgroep heeft een eenmalige subsidie verstrekt voor de aanschaf van een Wii spelcomputer, een nieuw poolbiljart, frietpannen en een tv. De feestelijke opening vond plaats op 13 maart 2009, waarbij we – onder leiding van een graffity artist – een graffity workshop hebben gedaan en de muren in het honk vakkkundig bewerkt werden.

In de zomer van 2011 hebben we een rookhok gebouwd, compleet met afzuiging. In het Jeugdhonk wordt nu niet meer gerookt, en rokers hoeven niet meer buiten te verkleumen.

Vandaag de dag wordt het Jeugdhonk druk bezocht. Elke vrijdagavond is het een gezellige drukte in het Jeugdhonk. Het Jeugdhonk wordt draaiende gehouden door circa 35 vrijwilligers.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Arie Vonk, arievonk@hotmail.com

Marlous Beijer, marlousbeijer@hotmail.nl

 

 

Top